Category Archives: Muhasabah

Is Islam proud of us?

This entry is based on understanding of today’s jumaat khutba at Coventry University Prayer Hall. We can say, all of us Muslimin and Muslimat that we are proud of Islam. We can claim today we are Muslims, the ummah of … Continue reading

Posted in Islamic, Muhasabah | Tagged , , | Leave a comment

Projek Kalsom 16

Projek Kalsom 16 dan Dokong tak dapat dipisahkan Some of the Student-Volunteers Silat Pulut – Tari Menumbuk emping Masjid Terapung after Subuh Fakta Projek Kalsom 16:1) Diberi keluarga angkat di Kampung Langkap 2) Bertujuan memotivasikan seramai lebih 200 pelajar sederhana … Continue reading

Posted in Culture, Life, Motivation, Muhasabah, Personal | Tagged , , | 9 Comments

Muhasabah: Emosi dan kebodohan

Sedang roadtrip aku bertemu dengan member-member. Yang lama, yang sedang sama-sama bercuti, yang belajar di Ipoh sama-sama. Berjumpa dengan banyak kelainan-kelainan dalam diri mereka juga dengan persamaan yang tetap sama biarpun sedikit masa telah berlalu. Aku belajar yang kita manusia … Continue reading

Posted in Life, Muhasabah | Tagged | 4 Comments

Muhasabah: Pembebasan minda

Pembebasan minda adalah penting untuk melahirkan diri dan masyarakat yang lebih sedar dengan keadaan sekeliling serta tau apa yang mau dilakukan dalam sketsa-sketsa kehidupan harian. Ini adalah ayat cliche tapi berapa ramai orang yang betul-betul tau tentang konsep pembebasan minda … Continue reading

Posted in Life, Muhasabah | Tagged , | 10 Comments

isra’ dan mikraj dan logik akal bagi yang beriman

Selamat sejahtera. Isra’ dan mikraj tanpa perlu kita terangi sudah diketahui berbillion manusia sebagai salah satu mukjizat besar Rasulullah saw. Berpuluh talk pernah kita dengari tentang peristiwa isra’ dan mikraj. Bagaimana penerimaan masyarakat quraisy kepada pengakuan Nabi tentang peristiwa ini. … Continue reading

Posted in Islamic, Muhasabah | Tagged | 7 Comments

Review World cup Brazil kalah versi islamik

Bayu angin bertiup lembut, daun-daun pohon mangga Melaka delight melambai-lambai bak lambaian kain ditangan siti Nurhaliza sewaktu zaman-zaman top menyanyi untuk kategori etnik kreatif Juara Lagu. Di dalam, galak berborak 2 saudara kandung bersama seorang pemuda. Ngah: Kau kelas ustaz … Continue reading

Posted in Islamic, Motivation, Muhasabah | Tagged , | Leave a comment

Secapik-capik si capik

Langkah laju menapak, satu demi satu. Menaiki tangga al-azim, rumah kebesaran Allah ini. Hati mengharapkan keredhaanNya. Azan berkumandang lantang, masjid yang sebegini besar dan indah, tak berapa ramai manusia didalamnya. Selesai solat sunat menghormati rumah Allah dan sebelum subuh, mula … Continue reading

Posted in Muhasabah, Short writings | Tagged , | 4 Comments

Only two words, to ease one’s heart

Aku patut bersyukur.Pasal kat Malaysia masih ada azan yang berkumandang lantang.Pasal nasi dengan lauk boleh dapat dengan harga Rm5 saja.Pasal pengangkutan awam yang affordable walau kadang-kadang tak berapa nak selesa.Pasal masih boleh main hujan.Pasal tetap ada gig-gig.Pasal kelas ugama mudah … Continue reading

Posted in Muhasabah, Personal | Tagged , , | 5 Comments

Cinta (entri sumbangan member)

Bila bercakap soal cinta. Aku selalu lupa dan berkira. Cinta pada Tuhan, aku selalu bertanya. Kenapa kau duga aku begini ya Allah? Kenapa takdir ni kau beri pada aku? Aku selalu meminta. Berikan aku hidayah. Nikmat. Panjang umur untuk keluarga. … Continue reading

Posted in Muhasabah, Personal | Tagged , , | 6 Comments

Hakikat paling dekat dengan kita

Selamat sejahtera kepada semua. Yang paling dekat dengan kita adalah kematian. Tak tahu bila. Bagaimana. Mengapa. Semua persoalan tentang mati kita tak akan jumpa jawapan, kecuali pada saat kematian tu sendiri. Macam-macam persoalan didunia ni. Mengapa injustice meliar. Mengapa peperangan … Continue reading

Posted in Muhasabah | Tagged , , | 6 Comments