Dark Age ke Golden Age?

Salam.

Bila aku bercakap pasal ilmuwan ketamadunan Islam disembunyikan dari pengetahuan umum, orang kata aku bersandar pada kenangan. Ilmu untuk semua. Ilmuwan islam belajar dari greek pun ada disebut. walhal tak ada masalah pun dengan yang ini. yang aku persoalkan, kenapa mau disembunyikan ketamadunan islam dari pengetahuan umum? padahal greek punya ahli falsafah tak de disembunyikan langsung. Apa istimewanya tamadun islam sampai mau disembunyikan?

Lepas tu orang cakap lagi, aku bising-bising ni dapat benefit juga dari ilmu-ilmu dan rekaan saintis barat ni.

Tapi orang tak tahu, ilmuwan islam bukan setakat Ibnu Sina je. Berlambak-lambak lain lagi. Tapi yang orang kenal bapa perubatan, Ibnu Sina je.

Aku nak betulkan sikit. Aku bukan against ilmu barat. Thomas Edison cipta lampu memang untuk kebaikan umat manusia. Bagus ciptaan dia. Membuatkan kita semua boleh membaca walau tengah-tengah malam. Cuma yang aku pertikaikan adalah kenapa perlu ditutup pengetahuan kita(masyarakat umum) tentang ketamadunan Islam. Kenapa bila belajar pasal tamadun dunia, tamadun barat saja yang diambil kira. Tapi tamadun Islam tu dikira asing bawah jilid tamadun Islam. Kenapa wujudnya Dark Age dalam buku-buku tamadun dunia, walhal yang gelap Eropah je atau lagi tepat, barat yang ramai orang agungkan sekarang ni dan bukannya seluruh dunia yang gelap.

Sedangkan waktu Dark Age tu berlaku, ada satu ketamadunan yang lagi besar sedang berjalan dalam kehidupan harian pada masa yang sama. Yang melahirkan ramai saintis, ilmuwan, cendekiawan yang hebat-hebat tapi tak ada langsung disebut nama mereka dan pencapaian mereka dalam buku-buku ketamadunan. Waktu Dark age itu juga terdirinya Golden Age untuk satu tamadun hebat. Tamadun Islam. Tamadun pemerintahan Khalifah. Bukan Islam yang iran tu. atau islam Arab saudi. atau Islam malaysia yang kononnya separa sekular atau bukan sekular. Ini islam pemerintahan khalifah. Sebagaimana dituntut oleh ajaran Islam sebenar-benarnya untuk memastikan kehidupan manusia ni terkawal.

Kita ni kalau usaha cari ilmu lebih, tak rugi apa pun. Mari tonton video ni. Aku boleh konfemkan kau yang 13 minit kau spend untuk video ini adalah antara masa-masa yang tak merugikan malah memanfaatkan.

video ini

Advertisements
This entry was posted in Islamic, Motivation and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Dark Age ke Golden Age?

  1. Att Ashburn says:

    the video is amazing..thanks for sharing

  2. reverie says:

    Att: No problem. Glad you find it useful. Spread the love! 😉

  3. Anonymous says:

    *sigh*i couldn't watch the video bcse of the stupid wifi. but i've bookmarked it. there must be something in the vid that makes u said "Aku boleh konfemkan kau yang 13 minit kau spend untuk video ini adalah antara masa-masa yang tak merugikan malah memanfaatkan."ur entry is good. and yup. i realized how Islamic knowledge is treated with insignificance too. in a state library that i went to for example, in the aisle of the world religions, there are 4 racks of books all sorted out accordingly. and the saddening part is, if one of the racks stored 180 books, Islamic books are the smallest in number and have the most yellow pages compared to others. not to mention that most of the books have almost the same title whereas other books have varieties. This was when I tried to find a book called "Muhammad's Mecca: History in the Quran by Watt, W.M." I found one though, but flipping through the pages, some of them are torn and some of them are scribbled with nonsense. *geleng*-Miss Charo Summer-

  4. reverie says:

    Miss Charo:It's also saddening to realize how Islamic teaching has been separated with us while growing up until what we know about Islam is only Solat 5 waktu, Puasa ramadan untuk raya, Haji, Zakat, Qada' dan Qadar, Buat dosa masuk neraka, buat pahala masuk syurga. All the knowledge are just surface knowledge of Islamic teachings. Thus making us not knowledgeable and tend to misunderstand what Islam is and what being a Muslim is. (A'uzubillah)

  5. i was amazed!thanks for sharing.teringat buku sains darjah 4.*sighs*

  6. DoDu@HaHA says:

    Amazing video~ Not just the message, but also the quality of the video itself~

  7. reverie says:

    dell: darjah 4 eh, kenapa tu darjah 4? hehe. np.Dodu: The quality tu gempak kan, kan, kan. Macam Harry Porter je.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s